WK Kwalificatie Europa

De Europese kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2026 gaat deze week van start. Nadat de loting voor de WK 2026 kwalificatie op vrijdag 13 december 2024 bekend is geworden, zijn de eerste wedstrijden deze week. Hieronder een overzicht van de aankomende wedstrijden van vrijdag 21 en zaterdag 22 maart en bijbehorende voorspellingen:
Wedstrijden WK kwalificatie Europa in juni
In juni 2025 staan er verschillende wedstrijden gepland voor de Europese kwalificatie voor het Wereldkampioenschap Voetbal 2026. Hieronder vind je een overzicht van de wedstrijden die plaatsvinden in die maand:
Vrijdag 6 juni 2025:
- Estland 20:45 Israël
- Noord-Macedonië 20:45 België
- Wales 20:45 Liechtenstein
- Tsjechië 20:45 Montenegro
- Noorwegen 20:45 Italië
- Gibraltar 20:45 Kroatië
Zaterdag 7 juni 2025:
- Bosnië-Herzegovina 15:00 San Marino
- Malta 18:00 Litouwen
- Andorra 18:00 Engeland
- Oostenrijk 20:45 Roemenië
- Albanië 20:45 Servië
- Finland 20:45 Nederland
Maandag 9 juni 2025:
- Kazachstan 16:00 Noord-Macedonië
- Estland 20:45 Noorwegen
- België 20:45 Wales
- Faeröer Eilanden 20:45 Gibraltar
- Italië 20:45 Moldavië
- Kroatië 20:45 Tsjechië
Dinsdag 10 juni 2025:
- Finland 20:45 Polen
- Roemenië 20:45 Cyprus
- San Marino 20:45 Oostenrijk
- Letland 20:45 Albanië
- Servië 20:45 Andorra
- Nederland 20:45 Malta
Voor de Nederlandse nationale ploeg staan de volgende wedstrijden op het programma:
- Zaterdag 7 juni 2025: Finland – Nederland om 20:45 uur in het Olympiastadion te Helsinki.
- Dinsdag 10 juni 2025: Nederland – Malta om 20:45 uur. Locatie wordt nog bevestigd.
1. Hoe werkt de kwalificatie voor het WK in Europa?
De Europese kwalificatie voor het Wereldkampioenschap Voetbal wordt georganiseerd door de UEFA (Union of European Football Associations). De teams worden verdeeld in groepen, waar ze tegen elkaar spelen in een rond-robin formaat (ieder tegen ieder). De beste teams uit elke groep kwalificeren zich voor het WK. Daarnaast zijn er play-offs voor een aantal teams die zich niet direct hebben gekwalificeerd.
2. Hoeveel teams kwalificeren zich uit Europa voor het WK?
Europa heeft normaal gesproken 13 plaatsen voor het Wereldkampioenschap, die verdeeld worden over de groepsfase en de play-offs.
3. Hoeveel groepen zijn er in de Europese kwalificatie?
Afhankelijk van het aantal deelnemende teams, wordt de Europese kwalificatie in een aantal groepen verdeeld. Gewoonlijk zijn er tussen de 8 en 10 groepen.
4. Wat is het format van de groepsfase?
Elke groep bestaat uit zes tot zeven teams die een thuis- en uitwedstrijd tegen elkaar spelen. De teams verdienen 3 punten voor een overwinning, 1 punt voor een gelijkspel en 0 punten voor een verlies. De nummers één uit elke groep kwalificeren zich direct voor het WK.
5. Wat zijn de play-offs?
De play-offs zijn een laatste kans voor teams die tweede eindigen in hun groep, of teams die via de Nations League een kans krijgen. Deze teams strijden in een knock-outfase voor de laatste plekken op het WK.
6. Wanneer is de volgende WK-kwalificatie voor Europa?
De data voor de volgende kwalificatieperiode worden bepaald door de FIFA en UEFA, maar het vindt meestal plaats enkele jaren voor het Wereldkampioenschap. Voor het WK 2026 zal de kwalificatieperiode doorgaans beginnen in 2023-2024.
7. Kunnen teams zich via de UEFA Nations League kwalificeren?
Ja, de UEFA Nations League biedt een alternatieve route naar de play-offs voor teams die zich niet direct hebben gekwalificeerd via hun groepsfase. Afhankelijk van de prestaties in de Nations League kunnen teams via deze competitie een play-offplaats bemachtigen.
8. Wat gebeurt er als een team niet kan deelnemen vanwege een schorsing of andere redenen?
Als een team niet kan deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden door schorsing of andere redenen, kan UEFA beslissen dat het team wordt gediskwalificeerd of vervangen, afhankelijk van de omstandigheden. Dit komt echter zelden voor.
9. Hoe wordt de loting voor de kwalificatiegroepen bepaald?
De loting voor de kwalificatiegroepen wordt gedaan door de UEFA en is gebaseerd op de ranglijst van de teams op basis van hun prestaties in eerdere competities. Dit zorgt ervoor dat sterke teams niet meteen in dezelfde groep terechtkomen.
10. Wat gebeurt er als een team gelijke punten heeft in de groepsfase?
Als twee of meer teams hetzelfde aantal punten hebben aan het einde van de groepsfase, wordt de rangschikking bepaald op basis van:
Fair play-regels Als teams nog steeds gelijk staan, wordt er vaak een extra wedstrijd georganiseerd om te bepalen wie doorgaat naar de volgende ronde.
Doelsaldo
Aantal gescoorde doelpunten
Resultaten tussen de teams onderling
Voor de meest actuele informatie en eventuele wijzigingen in het speelschema, raadpleeg de officiële website van de UEFA of betrouwbare sportnieuwsbronnen. VoetbalLife.nl probeert je op de hoogte te houden van alle laatste nieuwtjes op het gebied van de WK kwalificatie.